fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Chief Happiness Officer – Wat zijn de voordelen voor uw bedrijf?

De laatste jaren is de lijst van criteria voor de keuze van een nieuwe job steeds langer geworden. Werknemers worden immers niet langer alleen aangetrokken door het salaris, maar zijn ook op zoek naar een echte levenskwaliteit op het werk, die hen welzijn en balans brengt. De Covid-19-crisis heeft deze trend nog versterkt, waardoor de functie van Chief Happiness Officer (of CHO) nog relevanter en belangrijker is geworden.

De Chief Happiness Officer is een professional die tot taak heeft te zorgen voor de uitvoering en de controle van arbeidsomstandigheden die het welzijn van de werknemers bevorderen. Deze nieuwe functie, die veel voorkomt in grote bedrijven in de Verenigde Staten, en meer bepaald in Silicon Valley, heeft geleidelijk zijn intrede gedaan in Europa. Maar wat zijn de voordelen voor uw bedrijf om een Chief Happiness Officer aan te werven ?

1. Wat houdt de functie ‘Chief Happiness Officer’ in ?

De belangrijkste missie van de Chief Happiness Officer is het verbeteren van de levenskwaliteit op het werk. Om dit te bereiken, zijn er vele mogelijkheden. Wat is er bijvoorbeeld beter dan het regelmatig organiseren van interne evenementen om zowel de bedrijfscultuur als de onderlinge relaties tussen werknemers te versterken ? Dit kan in de vorm van afterworks, het aanbieden van gezonde ontbijtjes met gedroogd en/of vers fruit, of het wekelijkse organiseren van yogalessen om de druk te verlichten.

Chief Happiness Officer - Voordelen - Interne evenementen onder collega's

Terwijl hij/zij verantwoordelijk is voor het verbeteren en op peil houden van het geluksniveau binnen de organisatie, zorgt de Chief Happiness Officer er ook voor dat werknemers een carrière hebben die 100% bij hen past. Als dat niet het geval is, kan de Chief Happiness Officer suggesties aanreiken om van rol te veranderen binnen het bedrijf en ondersteuning bieden bij dit proces.

Bovendien is de Chief Happiness Officer een onlosmakelijk onderdeel van het « wellworking » – concept, dat wij in een voorgaand artikel hebben gepresenteerd en dat voornamelijk bestaat uit het evalueren van de manier waarop werkplekken en persoonlijke relaties worden georganiseerd. De CHO is dus een van de voorgestelde oplossingen om het welzijn van de werknemers en bijgevolg de productiviteit van de onderneming te verbeteren.

Terwijl de termen “werknemersgeluk” en “arbeidsprestaties” vroeger als tegengesteld werden beschouwd, wordt nu erkend dat zij nauw met elkaar verbonden zijn. Indien nodig kan de Chief Happiness Officer optreden als bemiddelaar tussen werkgever en werknemers om hen te herinneren aan het nauwe verband tussen beide begrippen en om eventuele spanningen te verminderen door een objectieve mening over de situatie te geven. Zoals gewoonlijk draait alles om communicatie !

Chief Happiness Officer - Voordelen - Teamwork

In ieder geval brengt de opkomst van deze nieuwe functie een noodzakelijke verandering met zich mee ten opzichte van de meer traditionele manier van leidinggeven.

2. Waarom een Chief Happiness Officer aannemen ?

Na de Covid-19 crisis was de terugkeer naar kantoor voor sommige werknemers een aanleiding tot een zekere terughoudendheid en zelfs een conflict met hun werkgever. Aangezien men gewend was aan een grotere mate van flexibiliteit door telewerk, vonden werknemers het moeilijk om terug te keren naar de meer gestructureerde routine die op kantoor heerst. Bovendien zijn de verwachtingen inzake levenskwaliteit op het werk voor velen van hen een prioriteit geworden. In deze context heeft de aanwerving van een Chief Happiness Officer verschillende voordelen.

Om ongemotiveerde werknemers terug naar kantoor te laten keren met een glimlach op hun gezicht, is het in de eerste plaats belangrijk dat zij zich gelukkig en voldaan voelen. De CHO kan dan ingrijpen om (werk)omstandigheden te creëren die medewerkers stimuleren om zich te ontplooien en het gevoel te geven dat ze erbij horen.

Dat kan door het creëren of optimaliseren van interne processen, door het betrekken van de werknemers of door meer beroep te doen op hun creativiteit. De zorg voor de werkomgeving kan een even belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat werknemers weer naar kantoor willen komen. Bijvoorbeeld het aanbieden van gezonde voeding op de werkplek draagt bijvoorbeeld bij tot een gevoel van welzijn. Biedt uw bedrijf zijn werknemers al verse fruitmanden aan? Prima initiatief! Maar als je op zoek bent naar andere gezonde snackideeën, bijvoorbeeld ter aanvulling van het verse fruit, kijk dan eens naar de milieuvriendelijke automaten met gedroogd fruit, noten en granen van BulkBar. Gezonde producten in bulk en gecertifieerd biologisch, wat wil je nog meer ?

Een ander element om te overwegen is waardering en erkenning op het werk. Elke werknemer wil zich gewaardeerd voelen. Dat is de aard van de mens. Zonder erkenning nemen werknemers meer ontslag, daalt de productiviteit, en uiteindelijk verliest dus iedereen.

Chief Happiness Officer - Voordelen - Erkenning, gewaardeerd werk

Het is dus aan het management om een luisterend oor, empathie en welwillendheid te tonen. En om dit te doen, is er niets beter dan een aangewezen persoon in huis te hebben, wiens primaire taak het is om dit gevoel van welzijn op het werk te garanderen.

Bedrijven die al gekozen hebben voor een interne Chief Happiness Officer (bv. Google, Siemens, TikTok, Air BnB, Coca-Cola, etc.)hebben hier geen spijt van! In tegendeel, ze noemen dit element vaak als een bron van een grotere creativiteit binnen het team, een hogere productiviteit en een betere tevredenheid van de werknemers.

Conclusie

Hoewel de grondslagen van de functie van Chief Happiness Officer vergelijkbaar zijn met die van de HRD, is de primaire missie van de CHO het welzijn van zijn of haar collega’s, terwijl de HRD meestal een heleboel andere verantwoordelijkheden heeft.

De CHO moet over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken om zijn/haar taken correct uit te voeren, zowel ten opzichte van zijn/haar chef als ten opzichte van de werknemers.

Als verantwoordelijke voor het welzijn op het werk, is de rol van CHO essentieel geworden in bedrijven. Hij/zij heeft ook de zware verantwoordelijkheid om eventuele spanningen te temperen en werknemers in moeilijkheden te helpen.

De aanwerving van een Chief Happiness Officer heeft dus vele voordelen en zou in de toekomst in de meeste bedrijven steeds meer een vanzelfsprekendheid moeten worden.

Gepubliceerd op 24/02/2023

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer