fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Wat zijn de voordelen van een cafetaria op het werk?

Zowel thuis als op kantoor staat het einde van de voormiddag vaak gelijk aan het opkomen van de eerste honger, en als het middaguur nadert, weerklinkt de vraag “Wat eten we?” ongetwijfeld. Als er weinig tijd is en snelheid voorrang krijgt op de alombekende fundamentele voedingsregels, is de verleiding groot om voor de snelste – en zelden de gezondste – oplossingen te gaan.

Hoewel kantoren in de stad gewoonlijk omringd zijn door restaurants en andere handelszaken, waardoor werknemers veel eetmogelijkheden hebben om te eten, vormen deze alternatieven een kostelijke aangelegenheid wanneer ze dagelijks gebruikt worden. Het bedrijfsrestaurant daarentegen biedt doorgaans kwaliteitsmaaltijden tegen betaalbare prijzen. Tegelijkertijd worden lunchpauzes een aangenaam moment om samen met collega’s te delen. Lees meer over de voordelen van een bedrijfskantine in dit artikel.

Bedrijfsrestaurant Voordelen - Open Ruimte

Wat is een bedrijfskantine?

Het bedrijfsrestaurant – of bedrijfscafetaria of kantine – is een cateringvoorziening die ter beschikking wordt gesteld van de werknemers van het bedrijf en waarvan de kosten gedeeltelijk of zelfs volledig door de werkgever gedragen worden. Op enkele zeldzame uitzonderingen na, voorziet de organisatie van een bedrijfscafetaria niet in bediening aan tafel, maar in zelfbediening.

Welke soort inrichting?

De inrichting van deze cateringruimte hangt uiteraard af van de grootte van het bedrijf, maar ook van de effectieve behoeften (frequentie van aanwezigheid op kantoor VS telewerken) en het budget dat zij hiervoor willen besteden. Het soort meubilair (stoelen, tafels, buffet, diverse meubelstukken), de aanwezigheid van een recreatieve/ ontspanningsruimte, de decoratie (traditioneel of designstijl? Aanwezigheid van planten? Enz.), de verscheidenheid aan aangeboden producten (warme of koude gerechten, broodjes, salades, koffie, thee, enz.), het type keuken, of de locatie in het gebouw: allemaal criteria die deze ruimte echt uniek kunnen maken.

Welke openingsuren?

Wat de openingstijden betreft, is het bedrijfsrestaurant over het algemeen het grootste deel van de dag beschikbaar, dus ook zowel tijdens de lunch als tijdens de andere pauzes. Deze ruimte is ook de ideale plek om werknemers te voorzien van snacks – en bij voorkeur natuurlijk gezonde snacks! Dit kan bijvoorbeeld door middel van een milieuvriendelijke snack dispenser zoals die van BulkBar. Het principe? Gecertificeerd biologisch gedroogd fruit, noten en granen in bulk, aangeboden in self-service voor werknemers.

Voordelen bedrijfskantine - keuken en werkblad

De voordelen van een bedrijfskantine

Eerste voordeel van het bedrijfsrestaurant: een plaats voor gezelligheid en ontspanning

Een kantine op het bedrijfsterrein maakt het mogelijk voor teams om even samen te komen, wat de interactie tussen collega’s bevordert. Deze ontmoetingsplaatsen zijn vandaag de dag des te belangrijker omdat telewerken tegenwoordig integraal deel uitmaakt van de organisatie van veel bedrijven, en de dagen die op kantoor worden doorgebracht moeten dienen als een drijfveer van sociale connecties tussen werknemers. Het is ook een gelegenheid voor het bedrijf om hun creativiteit boven te halen bij de inrichting en decoratie van de ruimte: weelderige planten, vintage meubels, design stoelen en tafels, op maat gemaakte meubels, open keuken, enz.

Tweede voordeel van de bedrijfscafetaria: goedkoper voor de werknemers

De bedrijfscafetaria is een aangename plek voor werknemers om elkaar te zien en samen te ontspannen, maar het biedt hun ook de mogelijkheid om voordeliger te kunnen lunchen. Zo kunnen werknemers in het gebouw eten en geld besparen in vergelijking met wat ze buiten in een restaurant of een andere handelszaak zouden betalen.

Het aanbieden van een kantine is een langetermijninvestering voor het bedrijf, die in hoge mate bijdraagt tot het welzijn van de werknemers.

Derde voordeel van de bedrijfskantine: variërende menu’s

Bedrijfsrestaurants bieden doorgaans een ruime keuze aan producten aan, die de meeste verlangens dekt, gaande van voorgerechten tot desserts en drankjes. Het aanbod is vaak gevarieerd en moet zoveel mogelijk mensen aanspreken. Je vindt er warme gerechten waarbij bijvoorbeeld groenten, zetmeel en vlees of vis worden gecombineerd, maar ook koude gerechten (broodjes enz.), of zelfs een saladebar. De gelukkigsten hebben zelfs een BulkBar gevuld met gezonde en knapperige snacks 😉. Wat de dranken betreft, worden de koffiemachine en de waterfontein als essentiële diensten beschouwd, terwijl de andere aangeboden alternatieven nogal verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Vierde voordeel van de bedrijfskantine: een alternatief voor de zakenlunch

Deze cateringruimte in het hart van de werkplek kunnen een interessant alternatief zijn voor het organiseren van een zakenlunch met klanten of partners. Dit type ruimte is bovendien ook de perfecte plek om een team lunch meeting te houden zonder het kantoor te moeten verlaten.

Kwaliteit van de werkomgeving en het welzijn van de werknemers

Hoewel het niet voor alle soorten structuren geschikt, heeft het bedrijfsrestaurant veel voordelen, zowel voor werkgevers als voor werknemers. De bedrijfscafetaria, een gezellige plek om met collega’s of klanten te lunchen of koffie te drinken, is een van de diensten waarover werkgevers beschikken om de werkomgeving en het welzijn van hun werknemers te verbeteren..

Publié le 30/08/2022

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer