fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Onze tips voor een gezond tussendoortje, en waarom het belangrijk is

Hoewel het tussendoortjes-moment altijd heilig is voor kinderen, wordt het vaak verwaarloosd als we opgroeien. Toch zijn er veel voordelen aan tussendoortjes, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Of het nu gaat om gedroogd fruit, vers fruit, granen of koekjes; er zijn genoeg opties voor een lekker tussendoortje. De uitdaging zit ‘m echter in het vinden van gezonde snacks die niet te zoet of te zout zijn. Hier zijn alvast onze tips!

Waarom is het belangrijk om een tussendoortje te nemen

Voel jij je ook soms slaperig of futloos in de namiddag? Of misschien krijg je al een klein hongertje tussen lunch en diner? Geen zorgen, je bent niet alleen! In beide gevallen kan je tussendoortje alvast een redding zijn.

Energie-inname

Mits een gezonde keuze, kunnen tussendoortjes ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie leveren. Wat allesbehalve onbelangrijk is! Bovendien een perfecte manier om te voorkomen dat je productiviteit daalt.

Licht dineren

Een evenwichtig tussendoortje in de middag helpt ook om de honger bij het avondeten iets te verminderen, zodat je ’s avonds een lichtere maaltijd kunt eten. Door je porties op deze manier te beperken, stimuleer je een goede spijsvertering en dus ook je slaap. Zo word je ’s morgens wakker met een goed gevoel en helemaal klaar om aan je dag te beginnen!

Een moment van ontspanning

Op het werk is een snack-moment halverwege de middag een goed moment om even te ontspannen en te socializen met collega’s. En zoals we weten zijn er enorm veel voordelen aan het nemen van pauzes met collega’s (zie ook ons artikel over dit onderwerp: “Wat zijn de voordelen van een pauze op het werk”).

Alternatief voor sneukelen

Naast een aangenaam ontspanmoment, helpt een tussendoortje je te voorkomen dat je op elk moment van de dag grijpt naar het eerste het beste wat je te pakken kunt krijgen en dus continu snoept of sneukelt. Idealiter wordt deze namiddag-maaltijd geïntegreerd in uw dagelijkse routine om onvoorziene eetbuien te vermijden. Plan een gezond tussendoortje in en eet het op een vast tijdstip. Dit vergt enige voorbereiding en organisatie, maar is niet onoverkomelijk!

Gezonde tussendoortjes tips - Vers fruit

Onze tips voor gezonde tussendoortjes

Het is geen geheim dat, als je gezond wilt blijven, je best snacks (en drankjes) vermijdt die te zoet, te zout of te vet zijn. Omdat deze voedingsmiddelen bijzonder weinig voedingswaarden hebben, is het gevoel van verzadiging dat ze geven slechts tijdelijk, en krijg je dus ook snel weer honger. Toch wordt nog te vaak de voorkeur gegeven aan dit soort snacks, ten koste van hun gezondere alternatieven. Waarom? Vaak omdat ze gemakkelijker verkrijgbaar zijn en minder voorbereiding lijken te vereisen. Maar is dat echt zo? Hier zijn alvast onze tips voor gezonde tussendoortjes die deze vooroordelen tegenspreken.

Noten en gedroogde vruchten

Noten en gedroogde vruchten (amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, beukennootjes, enz.) zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en hebben bovendien het voordeel dat ze gemakkelijk te eten zijn en zeer lang houdbaar zijn. Het gevoel van verzadiging en de energieboost die ze geven, maken ze tot de ideale snackoplossing, vooral op kantoor.

Nog op zoek naar een oplossing om deze gezonde snacks bij de hand te hebben op uw werkplek? BulkBar biedt bedrijven automaten aan met allerlei soorten gedroogd fruit, noten en granen, gecertificeerd biologisch en aangeboden in bulk. Een snackoplossing die milieubewustzijn combineert met evenwichtige voeding, en die bovendien ook nog eens heerlijk is als tussendoortje!

Vers seizoensfruit

Vers fruit is net zo gezond en gemakkelijk te eten en bovendien een uitstekend alternatief als tussendoortje. Verstrekt jouw werkgever fruitmanden op kantoor? Gelukkig maar, dan is er geen excuus om er niet je favoriete snack van te maken! Zo niet, dan is het ook eenvoudig: neem ze mee van huis en geniet ervan tijdens de middagpauze.

Bovendien kan je van deze gelegenheid profiteren om iets voor de planeet terug te doen door te kiezen voor biologische en seizoensgebonden producten!

Granen

Een onmisbaar tussendoortje voor veel kinderen wanneer ze thuiskomen van school, maar ook voor volwassenen staat een kom ‘ontbijtgranen op tafel. Hier geldt natuurlijk de voorwaarde dat de “industriële” merken vermeden worden. Deze overdreven zoete producten zijn namelijk in strijd met de “4h healthy” doelstelling die je nastreeft.
Kies in plaats daarvan soorten met zo min mogelijk toegevoegde suiker, zoals havermout, muesli of granola (liefst zonder chocolade!). Combineer het met bijvoorbeeld een beetje melk, yoghurt, of je favoriete plantaardige drank, en je hebt een heerlijke, gezonde snack, klaar in minder dan een minuut!

Natuuryoghurt of vruchtenyoghurt

Yoghurt, dat rijk is aan calcium en eiwitten, is ook een uitstekende keuze als gezond tussendoortje. Naturel of gecombineerd met fruit, afhankelijk van je eigen voorkeur, maar kies bij voorkeur zo veel mogelijk voor biologische alternatieven zonder toegevoegde suikers. Nog op zoek naar een caloriearme snack met een hoge voedingswaarde? Wist je dat gewone yoghurt over het algemeen minder dan 40 kcal/100gr bevat?

Leuke recepten

Wil je de lekkernijen afwisselen? Je hoeft geen taarten, koekjes of andere suikerrijke snacks te zoeken. Combineer gewoon de bovenstaande suggesties en creëer heerlijke, verrassende recepten. Voeg bijvoorbeeld eens een paar amandelen toe aan je granola of een stuk vers seizoensfruit aan je natuuryoghurt. Het is een geweldige manier om fijnproevers tevreden te stellen zonder dat er veel voorbereiding nodig is in de keuken.

Tips gezonde tussendoortjes - Oatmeal

Conclusie

Het nemen van een tussendoortje is een zeer belangrijk onderdeel van de werkdag aangezien het je lichaam voorziet van de nodige voedingsstoffen om het in een goede fysieke en mentale conditie te houden. Natuurlijk is het belangrijk om goede voedingskeuzes te maken en te kiezen voor gezonde snacks. Dit kan zowel gaan om granen als om oliehoudende zaden, fruit of zuivelproducten… en vergeet natuurlijk jouw eigen recepten niet! Het is een moment van ontspanning en gezelligheid voor iedereen, en ook een goed alternatief voor het regelmatige snoepen.

Dus, waar wacht je nog op om van een tussendoortje de vierde evenwichtige maaltijd van de dag te maken?

Gepubliceerd op 28/11/2022

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer