fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Stress op het werk is een plaag die vandaag de dag veel werknemers treft. Volgens de WHO komt stress overeen met "de reacties die werknemers kunnen hebben wanneer zij worden geconfronteerd met eisen en druk op het werk die niet in verhouding staan tot hun kennis en capaciteiten, en die twijfel doen rijzen over hun vermogen om hiermee om te gaan".
In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers uitoefenen, hun hoge eisen of taken die worden toegewezen aan werknemers die niet bij hun vaardigheden passen, kunnen allemaal tot stress op het werk leiden. Het kan ook te maken hebben met slechte werkomstandigheden, of met stressvolle situaties in het privéleven die het beroepsleven beïnvloeden. Wat de oorzaak ook is, het verminderen van stress op het werk is essentieel.

Stress kan inderdaad symptomen veroorzaken zoals psychische stoornissen, angst en/of sociale onrust, hart- en vaatziekten, spijsverteringsproblemen, huidproblemen, risico’s op depressie, burn-out, vatbaarheid voor infecties, maar ook verslavend gedrag zoals alcoholisme.

Hier zijn 4 mogelijke oplossingen om stress op het werk te verminderen en zo de bijbehorende risico’s te beperken.

1. Zorg voor een goede organisatie

Een goede organisatie binnen een bedrijf maakt het mogelijk om de stress van de werknemers te verminderen, maar ook om hun productiviteit te verhogen. Het is een win-win situatie! Het is daarom noodzakelijk om je dag of week optimaal in te delen, bijvoorbeeld door te vermijden dat je jezelf overlaadt met te zware taken.  Een goed beheer van uw tijd gaat hand in hand met het optimaliseren van uw productiviteit. Het is beter om je te concentreren op de kwaliteit van het verrichte werk, dan op de kwantiteit. Indien mogelijk is het delegeren van een deel van uw taken aan andere teamleden een goede manier om de druk te verlichten en stress op het werk te verminderen.

Naast uw eigen organisatie is een goed georganiseerde en gezonde werkomgeving ook een factor die stress beïnvloedt. Oncomfortabel zitten of omringd zijn door lawaai, werken op ongezonde plaatsen of met slechte verlichting, of een rommelig kantoor zijn allemaal risicofactoren die uw stressniveau op het werk kunnen verhogen.

2. Zorg voor een goede nachtrust

En ja, het adagium dat een gemiddelde van 8 uur slaap per nacht wordt aangeraden, is geen fabeltje! Talrijke studies hebben aangetoond dat volwassenen die minder dan 8 uur per dag slapen, meer last hebben van concentratie- of stemmingsstoornissen dan volwassenen die meer slapen. Gebrek aan slaap is dus een van de factoren die stress doen toenemen. En het is een vicieuze cirkel, want hoe gestresster je bent, hoe minder je slaapt en hoe minder je slaapt, hoe gestresster je bent. Over het algemeen is de beste manier om met dit soort problemen om te gaan, een vaste tijd afspreken om elke avond naar bed te gaan en je daaraan houden! Een andere oplossing die effectief kan zijn, is overdag (korte) dutjes te doen, omdat dit ook bijdraagt tot lichamelijke en geestelijke rust.

3. Eet gezond op kantoor, maar ook daarbuiten

Gezond eten helpt je energie te optimaliseren, zowel fysiek als intellectueel, en bevordert dus een beter stressbeheer. Sommige werknemers zijn al gestresseerd nog voor ze op het werk aankomen. In zo’n situatie is het raadzaam om de regel van 3 maaltijden per dag, aanbevolen door de meeste artsen en gezondheidsinstellingen, te respecteren, maar ook om zorgvuldig de eventuele tussendoortjes te kiezen die gegeten zullen worden. In dit opzicht is de installatie van een BulkBar op de werkplek een goede oplossing voor bedrijven die hun werknemers gezonde tussendoortjes willen aanbieden, zoals gedroogde vruchten en granen, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

Vermijd in elk geval producten die te zoet of te zout zijn en geef de voorkeur aan de volgende voedingsmiddelen die specifiek helpen om het stressniveau te verlagen

  • Zalm
  • Eieren en zuivelproducten
  • Volle granen
  • Spinazie
  • Knoflook
  • Avocado
  • Gedroogde vruchten
  • Honing
  • Chocolade (bij voorkeur puur)
  • Zwarte thee

4. Neem regelmatig pauzes

Voor mensen die veel last hebben van stress op het werk, is het essentieel om pauzes te nemen tijdens de werkdag. Dit heeft een positief effect op het moreel en stelt uw hersenen en lichaam in staat om te rusten, zodat u uw taken later efficiënter kunt uitvoeren. In het algemeen wordt aanbevolen om naast de lunchpauze minstens één pauze in de ochtend en één in de namiddag te nemen. Neem een thee, een koffie, een gezonde snack, maak een wandeling buiten, of maak een praatje met uw collega’s. De enige voorwaarde is dat u uit de professionele context stapt en aan iets anders denkt. In elk geval is dit een aangename en gemakkelijke manier om stress op het werk te verminderen!

Aarzel niet om ons vorige artikel over pauzes op het werk te raadplegen voor meer informatie. U zult leren dat pauzes goed zijn voor u als persoon, maar ook voor het bedrijf, en dat ze vaak een middel zijn om een sociale band tussen werknemers te vormen.

Conclusie

Stress is een terugkerend fenomeen, dat verschillende oorzaken kan hebben en verschillende stoornissen van uiteenlopende ernst kan veroorzaken. Het kan met name leiden tot psychosociale risico’s, waarvan de gevolgen zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid kunnen aantasten.

Gelukkig zijn er veel manieren om stress te voorkomen, en bestaan er veel manieren voor werknemers om beter met hun stress om te gaan. Een goede dagelijkse en/of wekelijkse planning opstellen is een eerste goede manier om dit te doen. Aan de andere kant speelt slaap een zeer belangrijke rol bij het positief beïnvloeden van het stressniveau op het werk (en daarbuiten). Een gezonde en evenwichtige voeding – thuis maar ook op kantoor – draagt eveneens bij tot de energie die nodig is om het hoofd te bieden aan de moeilijkheden en de druk die men in deze context ondervindt. Ten slotte is het voor elke werknemer van fundamenteel belang om elke dag een aantal pauzes te nemen. Dit maakt een grotere efficiëntie en minder stress mogelijk.

Uiteraard moet u bij ernstige problemen onmiddellijk uw arts raadplegen.

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer