fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Hulp nodig om uw afvalproductie te verminderen? Zero Waste Belgium is er voor u!

De zero afval noodsituatie is meer en meer aanwezig - en dringend! - in de wereld. Onze buitensporige consumptie en de hoge afvalproductie behoren immers tot de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde en de vervuiling van water, lucht en land.
In dit artikel laten we u kennismaken met de missies en acties die de vereniging Zero Waste Belgium voorstelt om de afvalproductie te verminderen. Vervolgens zullen we zien hoe afvalrecycling grotendeels ontoereikend is in termen van ecologische verantwoordelijkheid. Geloof ons, de oceanen zullen u dankbaar zijn!

Het ontstaan van de vereniging…

Het begon allemaal in 2015 voor Zero Waste Belgium, toen een paar contra-overconsumptie en zero afval enthousiastelingen besloten om deze vereniging op te richten. Samen besluiten ze workshops te organiseren om vooral te waarschuwen voor de gevaren van afval op korte, middellange en lange termijn. Ze merken dat instellingen en bedrijven nog niet genoeg doen om het milieu te beschermen en meer bepaald om afval te verminderen. Zij wijzen er vooral op dat recyclage, dat in België vrij goed ontwikkeld is, niet volstaat om afval uit te roeien. Zoals Pauline Talbot, lid van de vereniging, aan de microfoon van La Première uitlegt “De materialen bevinden zich verspreid […], dus uiteraard kunnen we alleen recycleren wat we kunnen recupereren”, waarbij ze het voorbeeld van een blikje geeft.

Wat we niet noodzakelijkerwijs weten over recycling

Recycling, dat een goede oplossing voor de planeet lijkt, heeft ook een negatief kantje, omdat het een proces is dat ook bijdraagt tot de uitstoot van broeikasgassen. Of het nu gaat om de inzameling, het vervoer of de verwerking van afval, recycling verbruikt veel energie en veroorzaakt vervuiling op mondiaal niveau. Bovendien zijn veel afvalstoffen (vooral kunststofafval) niet voor 100% recycleerbaar, wat betekent dat recycling vaak gepaard gaat met verlies van materialen.

Veel plastic afval is niet ontworpen om te worden gerecycleerd, zelfs niet één keer. Zo weten we dat 1/3 van de plasticproductie bestaat uit eenmalige verpakkingen (bv. huishoudverpakkingen), die helemaal niet recycleerbaar zijn en dus vaak in de natuur terechtkomen, en verre van biologisch afbreekbaar zijn. Recycling stelt ons dus niet in staat om voor alle materialen, hulpbronnen en componenten afvalvrij te worden.

Ondanks de belangrijke vooruitgang die de meeste landen in de wereld dankzij recycling hebben geboekt, is er nog een lange weg af te leggen op weg naar zero afval.

De verbintenissen van de vereniging

Gelukkig is Zero Waste Belgium, partner van BulkBar, er om te helpen in de zoektocht naar alternatieven voor afval. Zero Waste Belgium heeft zich tot doel gesteld om alle actoren van de samenleving te sensibiliseren en te begeleiden om de sprong te wagen richting of om hun aanpak te verbeteren van zero afval en zero verspilling. De vereniging werkt samen met alle soorten publiek, zoals jongeren, individuen, openbare instellingen en bedrijven. De acties van Zero Waste Belgium bestaan vaak uit kleine workshops georganiseerd rond een bepaald thema (bijvoorbeeld zero afval), maar nemen ook de vorm aan van ludieke activiteiten voor kinderen, of seminaries gegeven voor bedrijven. Iedereen kan op zijn eigen niveau in actie komen.

Hoe u kan reageren: deelnemen aan onze acties

Als u zoals wij overtuigd bent van de projecten en de strijd van Zero Waste Belgium, kunt u de zaak helpen door u als vrijwilliger bij het team aan te sluiten. Dit is een manier om in de voorhoede te staan van de acties die door de organisatie worden geleid. U kunt ook een donatie doen aan de organisatie door hier te klikken!

En onthoud: de beste manier om afval te verminderen is het niet te creëren!

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer