fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Coworking ruimtes (plekken om te werken maar ook om kennis en expertise te delen) worden steeds populairder bij bedrijven. Van zelfstandige ondernemers tot kleine starters, maar ook multinationals die hun lokale vestigingen willen uitbreiden, velen onder hen zien de voordelen van dergelijke werkplekken in. Deze coworking ruimtes zijn te vinden in zowat elke grote stad ter wereld, zoals New York, Tokio, Los Angeles, Parijs en Londen. Maar omdat de vraag naar deze vorm van “co-working” zo groot is, vindt het concept ook navolging in kleinere steden.

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van coworking.

De voordelen van coworking

Aangename sfeer

In deze coworking ruimtes kunt u werken in een aangename, gemoedelijke omgeving, waar de aangesloten leden werken in een omgeving dat de informatie-uitwisselingen en netwerking promoot. Dit maakt het dus mogelijk een echt professioneel netwerk op te bouwen met mensen van verschillende afkomst, leeftijd, ervaring en achtergrond. Bovendien organiseren de meeste coworking spaces evenementen zoals ontbijt of after-work, die bijdragen tot het opbouwen van een echt kantoorleven. Dit zijn bovendien uitstekende gelegenheden om een praatje te maken en de andere leden van uw coworking te leren kennen.

Coworking ruimtes zijn ook een goede manier om met eenzaamheid om te gaan en het isolement te doorbreken, vooral zelfstandigen vinden het vaak een zeer waardevolle oplossing omdat het interactie met anderen stimuleert. Coworking kan ook een bijzonder goede oplossing zijn voor mensen die telewerken en dus thuis geïsoleerd zijn en geen sociaal contact hebben.

Lagere huur en flexibiliteit

Coworking ruimtes hebben het voordeel dat de huurkosten lager zijn dan in een traditioneel kantoor. Het aanbod van coworkings wordt steeds diverser en de prijzen worden steeds competitiever voor de bedrijven die er gebruik van maken. Dit type werkomgeving maakt het ook mogelijk het aantal gereserveerde plaatsen zeer flexibel aan te passen. Het kan verhoogd worden als het aantal werknemers toeneemt, of verlaagd worden als het aantal werknemers afneemt. Dit kenmerk maakt het een van de favoriete oplossingen voor beginnende ondernemers die nog geen zicht hebben op de ontwikkeling van hun bedrijf.

Ook coworking ruimtes bieden hun coworkers een reeks diensten en faciliteiten van allerlei aard aan. Kantoormeubilair, internetverbinding via kabel of wifi, gedeelde printers, koffiezetapparaten, conciërgediensten, fruitmanden, bedrijfsdomiciliëring, enz. En voor de gelukkigen een dispenser van gezonde en biologische snacks in bulk, zoals die van BulkBar!

Hogere productiviteit

Het is niet ongewoon dat bedrijven uit dezelfde sector een gezamenlijke ruimte delen. Dit maakt het mogelijk om een echte community te creëren, die dezelfde doelen en ambities nastreeft, en om samenwerkingen of andere vormen van synergie tot stand te brengen. Dit verhoogt hun productiviteit op korte, middellange en lange termijn.

Anderzijds, aangezien de coworking ruimte een hele reeks taken op zich neemt die normaliter onder de verantwoordelijkheid van de werkgever vallen (beheer van het gebouw, bestelling van benodigdheden, organisatie van interne evenementen, enz.), komt dit alles ten goede aan de productiviteit van het bedrijf, dat zich dan voor 100% op zijn kernactiviteiten kan concentreren.

Voordelen nadelen coworking - Open space

De nadelen van coworking

Gebrek aan vertrouwen

Voor bedrijven die ervoor kiezen in een open ruimte te werken in plaats van in gescheiden kantoren, kan het moeilijk zijn een hoog niveau van vertrouwelijkheid te handhaven. Ook mensen die werken aan innovatieve projecten of die vertrouwelijkheid moeten bewaren, kunnen er baat bij hebben kantoren te huren die afgeschermd zijn van concurrenten.

Geluidshinder

De coworking space is vaak een levendige en gezellige plek, maar het kan ook lawaaierig zijn. Medewerkers praten met elkaar, debatteren, helpen elkaar of telefoneren. Dit kan storend zijn voor wie liever in een rustige, stille ruimte werkt.

Dit nadeel kan echter vermeden, of althans beperkt worden. Het co-working center kan bijvoorbeeld specifieke zones inrichten om te telefoneren en andere zones waar stilte in acht genomen moet worden.

Tijdverlies

Voor mensen die sociaal zijn en graag praten, kunnen informele gesprekken bij de koffie of andere vormen van interactie met collega’s afleidend en tijdverspillend zijn.

Nogmaals, dit nadeel moet worden genuanceerd omdat dit soort interactie ook wijst op gezelligheid en welzijn, twee factoren die worden erkend om hun positieve invloed op de productiviteit. Maar natuurlijk is het allemaal een kwestie van verhouding en balans!

Voordelen nadelen coworking - Coworkers

Voor- en nadelen van coworking: conclusie

Kortom, de coworking-oplossing vormt een interessant alternatief voor traditionele kantoren, zowel voor zelfstandige ondernemers als voor grotere bedrijven. Van de voordelen en nadelen van coworking die in dit artikel werden besproken, zijn de belangrijkste de grote flexibiliteit die dit type werkruimte mogelijk maakt en de gezelligheid tussen de medewerkers. Deze gedeelde ruimten zijn echter niet geschikt voor iedereen of voor elk type bedrijf Het is daarom raadzaam om uw behoeften zorgvuldig te beoordelen voordat u uw keuze maakt.

Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de Belgian Workspace Association, om er zeker van te zijn dat de plek die u kiest goed aansluit bij zowel uw eigen manier van werken als die van uw collega’s.

Publié le 06/10/2022

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer