fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Wat zijn de voordelen van tijdens de werkdag een pauze te nemen?

Alleen al het verlaten van je bureau om een glas water te halen of een hap frisse lucht, ontspant je lichaam, vooral wanneer je zittend werkt. Maar dit is niet uniek voor zittend werk. Het is in feite ook essentieel voor banen die fysieke kracht vereisen. De geest moet worden vrijgemaakt om aan andere dingen te denken, en niets is gemakkelijker dan frisse lucht, een drankje of een hapje dat u lekker vindt...

In dit artikel ontdekt u de voordelen van pauzes op het werk.

1. Waarom een pauze nemen tijdens uw werkdag?

Het is belangrijk om de waarde van een pauze in te zien. Een pauze is pas echt effectief als u uw werk volledig achter u kunt laten. Bijvoorbeeld, een koffie drinken of een maaltijd tijdens een pauze achter uw computer is geen effectieve pauze. Het is geen echte pauze.

Dus waarom zou je een echte pauze nemen? Waarom stoppen met werken na een bepaalde tijd? Waarom zou je je bureau verlaten voor een pauze?

Dubbel voordeel

Een pauze nemen tijdens je werkdag heeft een dubbel voordeel.

Aan de ene kant is het goed voor u als persoon. Voor je gezondheid, voor je welzijn. Maar dat niet alleen.

Het is ook goed voor het bedrijf waar je werkt. Het bedrijf heeft u in topvorm nodig om werk te doen dat de productiviteit zal verhogen. Elk bedrijf dat productiever wil zijn, moet geschikte ruimtes inrichten om werkpauzes aan te bieden.

De “pomodoro”-methode, getheoretiseerd door Francesco Cirillo, illustreert goed het belang van een pauze om uitstelgedrag te voorkomen. Deze techniek is bedoeld voor wie een berg dingen tegelijk te doen heeft en moeite heeft prioriteiten te stellen. Het is beter om één taak tegelijk goed te doen dan meerdere tegelijk slecht. Het menselijk lichaam is geen robot die voorbestemd is om op te branden zonder te proberen zichzelf op te laden. Dit opladen kan alleen gebeuren door een gepaste rustperiode. Rusten is niet noodzakelijk synoniem met slapen, het is eerder een tot rust komen van de geest om de membranen van het lichaam te ontspannen.

Wettelijk standpunt

Wettelijk gezien heeft de werknemer in veel landen normaliter recht op 20 opeenvolgende minuten pauze wanneer hij 6 uur intensief heeft gewerkt. Volgens het Franse nationale instituut voor onderzoek en veiligheid (INRS) wordt aanbevolen de pauzes op te splitsen om de mate van vermoeidheid van de werknemer te verminderen. 5 minuten per uur in geval van intensief werk en 15 minuten per 2 uur in geval van klassieke arbeidsomstandigheden. Als een bedrijf productief wil zijn, is het noodzakelijk om momenten van ontspanning toe te staan en zelfs aan te moedigen.

2. Voordelen van het nemen van een pauze tijdens uw werkdag

Wat zijn de voordelen van pauzes op het werk? Laten we beginnen met deze voordelen in te delen volgens twee elkaar aanvullende gezichtspunten: de werknemer enerzijds en het bedrijf anderzijds.

Voor de werknemer

Laten we eerst de voordelen bekijken die rechtstreeks verband houden met de werknemer. De mens is geen machine, hij heeft rust nodig. Zijn gezondheid hangt ervan af.

Op het werk zijn de hersenen in permanente ebullitie (opzwelling). Dit is misschien niet direct zichtbaar, maar op de lange duur is het uiterst vermoeiend. Wanneer men bijvoorbeeld achter een computer werkt, is het van essentieel belang het hoofd te laten rusten. De ogen moeten iets anders zien dan de computer. De voeten moeten bewegen om de bloedcirculatie te bevorderen. De hersenen moeten worden voorzien van essentiële voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Als een deel van ons lichaam een tekort aan voedingsstoffen heeft, zal dit leiden tot een vermindering van ons denkvermogen en zelfs tot een gevoel van vermoeidheid.

Niet alleen de werknemer lijdt onder het gebrek aan pauzes, maar ook het bedrijf.

Voor de onderneming

Vanuit het oogpunt van de onderneming garandeert de gezondheid van haar werknemers hun welzijn en zorgt zij ook voor een betere productiviteit. Hoe meer op het gemak de werknemer is, hoe beter hij of zij zal kunnen presteren.

Een pauze is nuttig om vermoeidheid, mogelijke hoofdpijn en overwerk te beperken. Het helpt ook om ongepaste beslissingen, arbeidsongevallen, gebrek aan snelheid of efficiëntie te vermijden.

Bijgevolg is het in het belang van de werkgever om middelen in te voeren die de werknemers in staat stellen om in de loop van de dag pauzes te nemen. Een doeltreffende oplossing in dit verband is de werknemers een gezonde voeding aan te bieden. Een koffiepauze is één ding, maar het is niet de enige pauze die werknemers weer op de been kan brengen.

3. De ideale oplossing voor uw pauze tijdens het werk

Als we het over pauze hebben, denken we vaak aan de koffiepauze. Maar dat is niet alles. Een goede pauze is een moment om je geest en hersenen te laten ontspannen. Een BulkBar beschikbaar stellen in je bedrijf kan hierbij helpen.

De BulkBar belicht de voordelen van noten, gedroogde vruchten en granen tijdens een werkpauze. Het welzijn op een werkdag komt immers van een gevarieerde voeding. Als bedrijfsleider zijn gedroogde vruchten en noten ideaal voor uw werknemers dankzij hun concentratie aan vitaminen, calcium en magnesium. Ze zijn zeer lang houdbaar en deze gedroogde vruchten en noten maken een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten mogelijk.

Wij hopen dat u dit artikel met plezier hebt gelezen en dat het u heeft geholpen de voordelen van pauzes op het werk te begrijpen.

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer