fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Dagelijks gezond eten en daar op lange termijn aan vasthouden: onze 4 tips

We kennen allemaal de uitdrukkingen "Een gezonde geest in een gezond lichaam" of "We zijn wat we eten". Maar ondanks onze goede voornemens lijkt het makkelijker gezegd dan gedaan om dagelijks gezond te eten en daar op lange termijn aan vast te houden. Voor velen onder ons is het zelfs een echte uitdaging!
Ontdek in dit artikel onze 4 tips die je zullen helpen om je goede voornemens om te zetten in gezonde gewoonten, en een gezonde voedingsstijl aan te nemen in je dagelijkse leven en op de lange termijn.

1. Stel doelen voor jezelf

Om te beginnen is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen “waarom?” Deze vraag zal je helpen bepalen waarom het belangrijk voor je is om gezond te eten, en zo je doelen te bepalen. Het beste is om het antwoord op een zichtbare plaats op te schrijven, bijvoorbeeld op je koelkast, zodat je je doelen niet uit het oog verliest. Deze eenvoudige visualisatieoefening maakt je aanpak concreter en voorkomt dat je op moeilijkere dagen opgeeft.

De redenen om actie te ondernemen zijn voor iedereen uniek en kunnen heel persoonlijk zijn. Maar de gemene deler voor iedereen die probeert een gezond eetpatroon aan te nemen is de noodzaak om een duidelijk “waarom” te hebben dat de basis zal leggen voor de vastberadenheid om je doelen te bereiken.

Terwijl gezond eten voor sommige mensen een manier is om gezonder te zijn en het risico op ziekte te verminderen, gaat het voor anderen meer om het begrijpen van de uitdrukking “een gezonde geest in een gezond lichaam” en streven naar een betere geest. Weer anderen zijn op zoek naar een energieboost, synoniem met een betere productiviteit en meer zelfvertrouwen.

Ook al zijn de redenen talrijk en uiteenlopend, het valt niet te ontkennen dat een gezonde en evenwichtige voeding het mogelijk maakt een positieve vicieuze cirkel op gang te brengen, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom is het belangrijk dat men zich bewust is van alle positieve gevolgen die een gezonde voeding met zich meebrengt en dat men deze nooit uit het oog verliest.

2. Vergeet niet een evenwicht te bewaren

Een gezonde voeding op lange termijn aannemen is – per definitie – niet iets dat van de ene dag op de andere kan worden gedaan. Het is dus belangrijk het evenwicht te vinden dat je in staat stelt deze goede gewoonten echt in je dagelijks leven te integreren en je eraan te houden. Vanuit dit oogpunt is het niet nodig om jezelf enige afwijking te ontzeggen. Als je dat toch doet, zorg er dan voor dat je de rest van de week evenwichtiger eet om de ongewenste effecten van deze eventuele “cheat meal” tegen te gaan. Op die manier beperk je het gevoel van frustratie dat soms gepaard gaat met een te strenge voedingsdiscipline.

Door het juiste evenwicht te vinden tussen beperking en genot, zul je erin slagen je eetpatroon beetje bij beetje te verbeteren en te reguleren in de richting van een evenwichtiger eetpatroon op de lange termijn.

3. Als je honger hebt, weet dan je snack te kiezen

Snacken is ook een probleem dat je weg naar een gezond dieet kan belemmeren, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn met je snackkeuzes.

Bijvoorbeeld je koekjes door een stuk fruit of een handvol oliehoudende zaden vervangen is een eenvoudige oplossing, die makkelijk dagelijks te implementeren is en die je bovendien een vol gevoel zal geven terwijl het je voorziet van een dosis energie en vitaminen. Geef altijd de voorkeur aan onbewerkte en biologisch geteelde producten.

Op zoek naar een eenvoudige manier om gezonde snacks bij de hand te hebben op je werkplek? Waarom installeer je geen BulkBar?

4. Planning leidt tot tevredenheid

Tot slot zou ons advies over hoe je op lange termijn gezond kunt eten niet compleet zijn zonder de o zo belangrijke kwestie van planning te vermelden… en gebrek aan tijd.

Zo ben je ’s morgens vaak gehaast op pad gegaan zonder goed te ontbijten, of heb je het eerste snoepje gepakt dat je kon vinden.

Of, als je geen lunchpakket hebt kunnen maken, val je misschien terug op alternatieven die vaak nodeloos verpakt zijn.

’s Avonds is het soms moeilijk om de motivatie te vinden om na een lange dag werken tijd door te brengen in de keuken.

Geen paniek, elk probleem heeft een oplossing!

Wat uw eerste maaltijd van de dag betreft (de belangrijkste, zo blijkt!), voorzien sommige bedrijven hun werknemers van een ontbijt op de werkplek. Meestal gaat het om ontbijtgranen (granola, muesli, enz.), die je bijvoorbeeld ook kunt vinden bij de producten aangeboden door BulkBar.

Voor de lunch kan je opteren voor een kantoorbezorging van seizoensgebonden, gezonde en zero afval gerechten, zoals die bijvoorbeeld worden aangeboden door Freddie Met Curry.

Wat de avondmaaltijd betreft is er een oplossing waarmee u heel wat tijd kunt winnen op uw schema: meal prep. Het concept? Maak wekelijks tijd vrij, bijvoorbeeld op zondag, om een menu voor de week voor te bereiden. Snijd het voedsel dat je nodig hebt voor je recept voor en bewaar het in de koelkast, zodat je het alleen nog maar een paar minuten hoeft te koken wanneer het tijd is om te genieten van een gerecht dat zowel evenwichtig als smakelijk is.

Geïnspireerd door deze tips voor langdurig gezond eten? Wacht niet langer en maak deze gezonde gewoonten deel van uw dagelijkse routine!

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer