fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Nadruk op gezonde voeding voor welzijn op het werk

Een gezonde en evenwichtige voeding bevordert een gezonde werkomgeving. Onze eetgewoonten hebben een invloed op de manier waarop we werken. Wist u dat een werkgever de voedingsgewoonten van zijn personeel positief kan beïnvloeden? Ontdek hoe u uw werknemers kunt voorlichten over het eten van evenwichtige maaltijden om het absenteïsme te verminderen en de productiviteit te verhogen.

Het belang van gezonde voeding op het werk

Gezond eten bevordert niet alleen het welzijn op het werk, maar speelt ook een sleutelrol bij het stimuleren van de productiviteit en het verminderen van de werkfrustratie. Gezond eten helpt om een ideaal energie- en concentratieniveau te behouden. Het bevordert de motivatie en stelt bedrijven in staat een positief beeld van sociale verantwoordelijkheid te creëren.

Goede voeding draagt bij tot de preventie en het beheer van chronische ziekten en andere gezondheidsaandoeningen. Bijna de helft van alle sterfgevallen door hartaandoeningen, diabetes en beroertes houdt verband met slechte voedingskeuzes. Daarom is het van cruciaal belang om als werkgever goede voedingsgewoonten te bevorderen.

De gevolgen van slechte eetgewoonten

Slechte voeding op het werk veroorzaakt een vrij hoog percentage productiviteitsverlies. Als uw werknemers niet gezond eten en niet aan lichaamsbeweging doen, kunnen ze nauwelijks naar hun volle potentieel werken. Obesitas treft veel werknemers, vooral in de geïndustrialiseerde landen. Het is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen en mentale stoornissen op de werkplek.

Wanneer de hersenen niet goed worden gevoed, nemen hun cognitieve vermogens af. Slechte voeding op het werk kan een langdurig negatief effect hebben op de gemoedstoestand. Deze zorgen kunnen zich uiten in de vorm van prikkelbaarheid, een hoog risico op depressie en angst, afname van de concentratie en verlies van creativiteit. Slechte eetgewoonten leiden dan ook tot negatieve pathologieën die vaak leiden tot absenteïsme.

Hoe motiveer je werknemers om gezond te eten voor welzijn op het werk?

Moedig uw werknemers aan om gezond te eten

Het is mogelijk om uw werknemers aan te moedigen hun snacks en maaltijden thuis te bereiden. Organiseer een bewustmakingsdag over voeding en gezonde maaltijdbereiding voor hun welzijn op het werk.

Verbied de snoep- en gebakautomaten

Door snoep en gebak gewoon weg te houden van de werkplek kan de overconsumptie van suiker aanzienlijk worden teruggedrongen. En waarom zou u niet overwegen om een gezonde snackautomaat te installeren in plaats van automaten vol met oververpakte, te gezouten, te gezoete producten? Kent u de door Bulkbar voorgestelde oplossing?

Ontmoedig uw personeel om op hun werkplek te eten

Veel werknemers hebben de neiging op hun werkplek te lunchen, en alleen. Studies hebben aangetoond dat eten met collega’s de teamgeest en de werkprestaties kan verbeteren. Als u echt de voorkeur geeft aan eenzaamheid, kunt u buiten de deur gaan eten. Op die manier kunt u zich ontspannen, de sfeer veranderen en wat wandelen!

Happy Hours organiseren

Van tijd tot tijd kunt u gezonde happy hours organiseren. Bij dit soort evenementen kunt u uw werknemers aanmoedigen om gezonde snacks en smoothies met elkaar te delen.

Voorzie mueslirepen, gedroogd fruit en een waterfontein

Dit soort voedsel heeft veel voordelen en is een duidelijk voordeel voor de gezondheid en een goed humeur. Tussendoortjes eten op het werk zal niet langer negatieve resultaten opleveren!

De voordelen van goede voeding in een professionele omgeving

1. Een boost voor de productiviteit

Gezonde voeding maakt werknemers energieker en creëert een sfeer van welzijn op het werk.  Deze verhoogde energie leidt tot een betere concentratie en productiviteit. Hoe beter je aandachtsspanne en houding, hoe effectiever je bent in je functie. Kortom, gezonde voeding stimuleert de hersenen en maximaliseert de werkprestaties.

2. Stemmingsverbetering

Een evenwichtige lunch- en ontbijtmaaltijd houdt werknemers gelukkig. Voedingsmiddelen zoals salades, noten, vers fruit en groenten zijn een geweldige low-cost optie. Ze kunnen gemakkelijk aan uw team ter beschikking worden gesteld als uitgebalanceerde maaltijd of snack. Als u automaten bovendien strategisch in het kantoor plaatst, zullen ze een meer ontspannen omgeving creëren voor discussie, het delen van ideeën en samenwerking.

3. Verrijking van het geheugen

Gezond eten op het werk kan dementie en cognitieve achteruitgang helpen voorkomen. Er is een studie die voedingsstoffen heeft geïdentificeerd die beschermen tegen deze ongewenste uitkomsten. De bevindingen waren dat bronnen van vitamine D, C en E, omega-3 vetzuren, flavonoïden en polyfenolen zeer gunstig zijn voor de stimulering van het geheugen.

4. Welzijn op het werk: stressbeheersing

Veel gezonde voedingsmiddelen zoals spinazie, bosbessen en avocado’s verminderen stresshormonen. Voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan vitamine C beschermen het immuunsysteem en verminderen tegelijkertijd de spanning. Deze spanning staat bekend als een gevaarlijke kracht en iets dat werknemers minder productief kan maken. Toch kunnen uw werknemers door het eten van de hierboven vermelde voedingsmiddelen gemakkelijker met stress omgaan.

 5. Vermindering van het absenteïsme

Zoals u al weet, heeft frequente afwezigheid van de werkplek een negatieve invloed op de productiviteit. Werknemers die gezond eten, worden minder snel ziek. Dus als uw team gemotiveerd is om gezond te eten op het werk, zal het absenteïsme aanzienlijk dalen.

Evenwichtige maaltijden spelen een zeer belangrijke rol bij het bevorderen van een goede gezondheid en welzijn op het werk. Het is vaak een onderschatte en over het hoofd geziene factor als het gaat om het benadrukken van de gezondheid op de werkplek. We mogen echter nooit vergeten dat gezond eten de productiviteit van de werknemers in zijn geheel kan verhogen. Dus waar wacht u nog op om uw werknemers voor te lichten over gezond eten op het werk?

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer