fbpx
+32 (0)460 24 34 04 / +33 (0)7 56 86 84 04 hello@bulkbar.eu

Zero afval op kantoor: hoe draag je zorg voor de planeet op het werk?

Iedereen moet zich inzetten voor de planeet, zowel thuis als op het werk. Maar kent u de belangrijkste zero afval methodes die u op kantoor kunt toepassen? Als u ze nog niet hebt toegepast, bekijk dan deze ideeën om de ecologische impact van uw bedrijf te verminderen.

Zero afval is een teaminspanning!

Om zero afval op kantoor te ontwikkelen, moet iedereen zich engageren, en wel zo snel mogelijk!

Wat is zero afval, en waarom is het belangrijk?

De strategie van zero afval is ontstaan in 2004, na een vaststelling over de uitputting van de hulpbronnen. Zo konden specialisten vaststellen dat natuurlijke hulpbronnen in minder dan tweeënveertig dagen werden ontgonnen en weer tot afval werden gedegradeerd. Het doel van zero afval is ons ertoe aan te zetten onze manier van consumeren te veranderen en ons tegelijkertijd te helpen in de strijd tegen verspilling.

Het is met name een strijd tegen geprogrammeerde veroudering, die aanzet tot het recycleren van afval, en tot het gebruik van herbruikbare producten die niet binnen enkele minuten na hun gebruik in onze vuilnisbakken zullen belanden. Het is een voortdurende strijd die de planeet ten goede komt, en die iedereen op zijn eigen manier zou moeten voeren.

Op kantoor, bewustmaking van uw collega’s en werknemers

Zero afval op kantoor invoeren is perfect mogelijk. Naast het implementeren van enkele technieken die we hieronder bespreken, moet u ook uw medewerkers en collega’s voorlichten. Organiseer seminaries over het onderwerp of zero afval vergaderingen. Voorzie hen van eenvoudige methodes om deze veranderingen in uw kantoor door te voeren.

Geef deze zero afval gids door aan uw medewerkers, zodat de inspanningen van iedereen komen!

Tips om zero afval beleid te implementeren op bureau

Zero afval op kantoor: eenvoudige acties om te implementeren

Om zero afval op kantoor te bevorderen, moet u deze eenvoudige acties uitvoeren:

Beperk uw papierverbruik

Het is belangrijk om uw papierverbruik tot een minimum te beperken. Op uw werk vraagt u zich dit misschien niet eens af. Print u al uw dossiers uit op papier? Of maakt u snelle notities op vellen papier die aan het eind van de dag in de prullenbak belanden? Zou u het op een andere manier kunnen doen?

Denk na voordat u afdrukt. Zorg ervoor dat u uw papierverbruik beperkt blijft door uw kladwerk te beperken en door de voor- en achterkant van uw bladen te gebruiken om de nodige documenten af te drukken. Denk er ook aan om vuilnisbakken in uw kantoren te plaatsen!

Denk aan uw digitale afval!

Als het op zero afval aankomt, moet zelfs uw digitale afval onder de loep worden genomen! Hoewel we er niet altijd bij stilstaan, blijven er heel wat gegevens op onze computers staan. E-mails die nooit worden verwijderd, bestanden die zich opstapelen, en allerlei documenten die je op een cloud bewaart, zonder ze ooit echt te gebruiken…

Denk eens aan sorteren, en zorg ervoor dat je je belangrijke bestanden op een externe harde schijf opslaat, om ruimte vrij te maken op je computer. Op regelmatige basis kan dit een aanzienlijke zero afval impact hebben op uw kantoor.

Uw energieverbruik op kantoor

In kantoren draaien computers vaak de hele dag op volle toeren. Hetzelfde geldt voor lampen, of andere elektronische apparaten die in elke hoek van de kamer zijn aangesloten. Dit betekent een verbruik op elk moment.

Waarom zou u niet milieuverantwoord worden op kantoor, door u bewust te zijn van uw energieverbruik? Kies voor energiezuinige lampen in uw kantoor. Beperk de verwarming en de airconditioning. Denk aan het verminderen van het verbruik van uw computers, tablets en andere elektronische apparaten.

Tips om zero afval beleid te implementeren op bureau

De zero afval koffiepauze

De koffiepauze op het werk is een ritueel dat veel mensen niet opzij kunnen zetten. Toch kunnen ook hier inspanningen worden geleverd op het vlak van zero afval.

Zeg vaarwel tegen plastic bekertjes: zero afval drankjes

De eerste stap in de strijd tegen kantoorafval zou kunnen zijn om het gebruik van plastic bekertjes uit te bannen. Maak er een gewoonte van uw eigen beker mee te nemen. Bied waterflessen aan die uw werknemers keer op keer kunnen hergebruiken!

In deze zero afval houding, moeten koffiepads ook worden verbannen van uw werkplek. Deze pods produceren ongeveer tien keer meer afval dan traditionele koffie.

Uw snacks zonder verpakking

Heeft u trek tijdens uw werkuren? Vergeet niet om een handvol gedroogd fruit bij u te houden. Gedroogd fruit biedt immers talloze voordelen voor uw lichaam!

Om het gebruik van verpakkingen door uw werknemers zo veel mogelijk te beperken, kunt u hen gezonde en zero afval alternatieven ter beschikking stellen. Granen, gedroogd fruit en noten in bulk, die ze op elk moment van de dag kunnen consumeren. Ideaal om energie bij te tanken zonder de planeet te schaden!

Een herbruikbare eetcontainer voor je ontbijt

Tot slot, wanneer het tijd is om van je lunchpauze op het werk te genieten, laat dan de bereide maaltijden en hun nutteloze verpakking achterwege. Investeer in een mooi doosje dat je de dag voordien thuis kan vullen naargelang je wensen.

Eet gezond voor maximale energie op het werk. Bereid je gezonde maaltijden thuis, in hun herbruikbare verpakkingen.

Beetje bij beetje, door deze zero afval alternatieven te implementeren, zult u in staat zijn om het bewustzijn bij uw werknemers te verhogen. Op die manier draagt u bij tot de zero afval-zaak. Er kunnen heel wat inspanningen worden geleverd op het vlak van zero afval. Beginnen met het herzien van uw verbruik op kantoor zou een goed ecologisch initiatief kunnen zijn.

Up next…

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Hoe ga je vermoeidheid op het werk tegen?

Veel werknemers hebben dagelijks last van vermoeidheid op het werk. Soms is het nauwelijks merkbaar, maar in sommige gevallen kan het de gezondheid van werknemers schaden. Daarom is het belangrijk...

Lees meer
Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Wat is QWL en waarom is het belangrijk?

Rekening houden met de levenskwaliteit op het werk is tegenwoordig essentieel in elk bedrijf. QWL is ook bij wet geregeld, zodat werknemers zich in hun werk kunnen ontplooien en effectiever kunnen...

Lees meer
Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Wat zijn de voor- en nadelen van coworking?

Deze soort werkruimten omvatten zowel kantoorruimtes (al dan niet gedeeld), maar ook rust- en vergaderruimten, en soms zelfs sportscholen of andere leuke plekken om te pauzeren! In dit artikel...

Lees meer
Verminder stress op het werk: onze 4 tips

Verminder stress op het werk: onze 4 tips

In het algemeen kan stress vele oorzaken hebben en lichamelijke en/of morele schade toebrengen aan de mensen die erdoor worden getroffen. Buitensporige druk die managers op hun werknemers...

Lees meer